Peste 36.000 de preșcolari de grupa mare de la grădinițe de stat și private încheie prima ediție desfășurată la nivel național a programului de educație ecologică ”Tedi și prietenii naturii’’. Programul este inițiat și susținut de Maspex Romania prin brandul Tedi. Partenerii programului sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Educației.
Tedi și prietenii naturii a ajuns la finalul primei ediții. O ediție cu multe surprize plăcute atât pentru organizatori cât și pentru participanți. Copiii și educatorii au pus în aplicare toată concentrarea, toate abilitățile și talentul lor pentru a descoperi și reține informații importante pentru protejarea naturii și pentru a realiza activități care demonstrează preocuparea lor pentru un mediu sănătos.
Pe parcursul anului școlar 2023-2024, copiii de la grupa mare de la grădinițele participante și-au însușit reguli de bază privind protecţia mediului, reciclarea, respectul faţă de plante şi animale precum și informații utile privind o alimentaţie corespunzătoare sau importanța petrecerii active a timpului. A fost abordată și tematica privind economisirea banilor, care are o legătură relevantă cu grija pentru natură şi gospodărirea responsabilă a resurselor acesteia.
”Se încheie o primă ediție care ne-a adus numai bucurii. Una dintre ele l-a reprezentat numărul mare de copii înscriși, aspect care demonstrează atât preocuparea educatorilor pentru tematica propusă cât și necesitatea programului nostru. Apoi, toate mesajele frumoase, fotografiile și filmulețele care prezentau desfășurarea lecțiilor și creativitatea extraordinară a participanților. Toate acestea ne-au adus satisfacții și bucuria că suntem tot mai mulți cei pentru care protejarea mediului este o preocupare importantă iar educarea copiilor în această direcție este prioritară” – a declarat Ioana Vișean, Director de Comunicare Maspex Romania.
Festivitatea care marchează încheierea acestei ediții a avut loc la Grădinița cu program normal nr. 4 din Vălenii de Munte, jud. Prahova. Aproximativ 21 de copii au participat la lecția ”Suntem ecologiști” și s-au bucurat de prezența lui Tedi inițiatorul programului Tedi și prietenii naturii. În cadrul orei, cei mici au rezolvat fișe de lucru de la lecție și au realizat o activitate care i-a încântat: din câte un tricou mai vechi, ce nu mai poate fi purtat, au realizat ”sacoșa ecologică”. În felul acesta și-au însușit o nouă metodă de valorificare a produselor reciclabile.
,,Mă bucur de participarea la acest program educațional, “Tedi și prietenii naturii”, care mi-a oferit o experiență nouă atât pentru mine cât și pentru copiii din grupa pe care o coordonez. Pentru mine a însemnat în primul rând bucuria de a-i duce pe copii în lumea frumoasă a naturii, făcând activitățile să fie o aventură plină de distracție și de idei creative. Încă de la începutul programului copiii au desfășurat activitățile cu mult drag și interes, dorința lor cea mai mare, care s-a și îndeplinit, fiind vizita lui Tedi în grădiniță. În urma acestui proiect, copiii rămân cu amintirea unui eveniment frumos și relaxant care le-a ridicat cu siguranță încrederea în ei înșiși!’’, a declarat Georgiana Timaru, profesor pentru educaţie timpurie, Grădinița cu Program Normal Nr. 4, Orașul Vălenii de Munte.
La grădinița din Vălenii de Munte a fost prezentă și Andreea Ibacka, Ambasadorul programului. Împreună cu Tedi, a stat alături de cei mici, sprijinindu-i în realizarea sarcinilor primite în cadrul lecției.
”Îmi face oricând plăcere să mă aflu în preajma copiilor. Iar atunci când aceștia învață despre natură, despre protejarea ei și le văd ochii curioși și mânuțele preocupate să meșterească ceva din produse reciclate, de exemplu, simt nu doar bucurie ci și optimism. Căci am dovada clară că, împreună, ne vom bucura de un viitor bun în ceea ce privește mediul natural. Cu siguranță copiii curioși și implicați de astăzi vor fi adulții responsabili de mâine. Îi felicit pe inițiatorii programului ”Tedi și prietenii naturii” pentru ideea implementării acestui proiect și nu în ultimul rând pe toți educatorii care au luat parte la program”, a declarat Andreea Ibacka.
În anul școlar 2024-2025 va avea loc cea de-a doua ediție. Startul înscrierilor va fi dat în luna septembrie. Toate detaliile se vor regăsi pe site-ul programului
https://tediprietenulnaturii.ro/inscriere/
Despre Tedi și prietenii naturii
Participarea la programul Tedi și prietenii naturii este gratuită, la fel și suportul didactic care este asigurat de Tedi și care constă în materiale necesare desfășurării programului.
Materialele educaţionale sunt adaptate la nivelul de învăţare din grădiniţe, acestea conţinând 7 scenarii pentru activități împreună cu materialele didactice ajutătoare și fișe de lucru pentru copii.
Scenariile acestor activităţi conţin şi indicațiile necesare pentru desfăşurarea online a lecţiilor, precum şi pentru situațiile în care conectarea online cu copiii nu este posibilă.
Materialele sunt îmbogăţite cu filme animate care vor introduce copiii într-un mod vesel în tematica acestor activităţi şi le vor explica noţiunile de bază. De asemenea, după fiecare lecţie, copiii primesc anumite teme de realizat acasă, cu sprijinul părinţilor, pentru că munca în echipa de acasă îi încântă pe copii, iar părinților le oferă posibilitatea de a afla concret cum își îmbogățesc cunoștințele cei mici.
Toate materialele au fost elaborate de către o echipă de experţi (un pedagog, un psiholog, un ecologist şi un nutriţionist).
Mai multe informaţii despre tema programului se găsesc pe pagina de internet https://tediprietenulnaturii.ro/.